Herdem yeşil boylu cali, bazen 8-10 m. boylarinda kucuk bir agactir. Yuvarlak tepeli ve SIK dallidir. Govde kabugu koyu gri, siyahimsi ve duzgundur. Genc surgunler yesil, sonra kirmizi siyah ve ciplaktir. Yapraklar dar ve eliptik yapida, her iki uca dogru sivrilmekte, kenarlari hafif dalgalidir.
Cicekleri iki evciklidir. Disi ciceklerde korelmis 4 etamin gorulur. Uzumsu meyve onceleri yesilimsi, en cok bir tesbih tanesi kadar, olgunlasinca koyu siyahtir. Yapraklarinda ve meyvelerinden defne yagi (Oleum lauri) elde olunur. Bu yag eczalikta ozellikle sabun yapiminda cok kullanilir. Ayrica antiseptik olarak ozellikle romatizmaya karsi, veterinerlikte antiparazit olarak kullanilir. Ote yandan kurutulup ogutulen yapraklar baharat olarak kullanilir. Bu ozellikleri nedeni ile Defne Yapragi ozellikle Rusya ve Balkan ulkerine ihrac edilir.
Akdeniz defnesi makasla kesilerek istenilen sekil verilebildigi icin cok aranan ve kullanilan bir sus bitkisidir. Asil yayilisini Akdeniz yoresinde, Balkanlar ve Turkiye’de yapmaktadir. Ancak, cok eski antik devirlerden beri yapay olarak yayginlastirilmistir. Bugun Mediterranean kiyi rejyonunun karakteristik bir bireyi olup, kendine ozgu bir Lauretum zonu olusturmaktadir.
Defne ayni zamanda san, seref ve zaferin simgesi olarak uzun yillar sanatsal yapilara islenmistir. Ulkemizde Hatay’dan Karadenize degin tum kiyilarda rastlanmaktadir.