KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak yemeklerden evvel 3-4 defada içilir.
Kantaron toz halinde günde 0.5- 2 gr içilir.
YARPUZ-FİLİSKİN: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.
Yarpuz yağından günde 2-10 damla şekerle alınır.
HAVUÇ TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Havuç tohumu toz haline getiri lir, günde 3 defa 1 -3 gr içilir.
KEKİK: 1 bardak kaynar suya, 2-3 gr kekik konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
Kekik toz halinde günde 3 defa 1-4 gr içilir.
MAYDANOZ TOHUMU: 1 bar dak kaynar suya, 4 gr maydanoz tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kuru maydanoz konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. (Maydanoz kökleri de aynı maksatla kullanılır).
ÇÖREKOTU TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Çörekotu tohumu toz halinde günde 3 çay kaşığı içilir (Ballada yenilebilir).
ÜZERLİK TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum veya ince kıyılmış kök konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
SARI SABIR: Sarı sabır hap halinde günde 0,20 gr içilir.
ÇÖVEN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kök konur, 10 dk bekletilir, bu sudan günde 20-100 gr içilir.
BİBER: 1 bardak kaynar suya, 10 gr acı biber konur, 10 dk bekletilir, süzülür, günde 2-3 bardak içilir. Biber, toz halinde günde 3 defa 0,5-1 gr içilir, günde 1-2 gr balla yenir.
KAFESLİ SAPSIZ DİKEN: 1 bar dak kaynar suya, 8-10 gr ince kı yılmış kök konur, soğuyunca süzülür, günde 1 bardak azar azar içilir.
LABADA TOHUMU: Labadanın taze yeşil tohumu kaynatılır, bir kaç gün sabahları içilir.
ALIÇ-YEMlŞEN: 1 bardak kay nar suya, 4 gr çiçek-yaprak ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 20 gr ezilmiş meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası içilebilir.
ANDIZ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Andız otu kökleri toz haline getirilir, günde 2-10 gr içilir.
ŞAKAYIK KÖKÜ: 1 bardak kay nar suya, 10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. KISACIK MAHMUD OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
SİKLAMEN SOĞANI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr soğan konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bar dak içilir.
GÜNLÜK: Günde 1-4 gr hap ha linde yutulur.
ZERAVENT KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr kök konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
Kökler toz haline getirilir, günde 4-8 gr balla karıştırılıp yenilir.
KEDİ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-12 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak yemeklerden evvel içilir.
EŞEK MARULU: Acı marul yaprakları sirke ile yenilir. Yaprakları sıkılır, suyundan 80 gr şekerle tatlandırılıp içilir.
MÜRRÜSAFI: Günde 0,5-1 gr mürrüsafi toz veya hap halinde alınır veya daha fazlası günde 10 gr kadar artırılabilir.
SAFRAN: Safran toz halinde 1,5 gr tıbbı papatya toz halinde 2 gr karıştırılır, 0,5 gr lık güllaçlara konulur, günde 2-6 adet içilir. Papatya tozu yerine pelinde kullanılabilir.
ÜVEZ MEYVESİ: Taze üvez meyvelerinden yenilir.
DUVAR SARMAŞIĞI: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
KARA TOPALAK: 1 bardak kay nar suya, 4 gr yumru konur, 10 dk bekletilip içilir.
Taze yumrular yenilir.
İBLİS ARPA OTU: İblis arpa otu tohumları kaynatılır, buharına oturulur.
ASPİR TOHUMU: 1 bardak su ya, 20 gr tohum konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir (adet zorluğunda).
ASPİR ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 20 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
SU YONCASI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Toz haline getirilir, günde 2-3 gr içilir.
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
TERE-SU TERESİ: Taze bitki sı kılır, suyundan günde 1 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 7-8 gr taze tere konur, 10 dk bekletilir, gün de 3 bardak içilir. Tere tohumundan toz halinde günde 3 gr şeker veya balla yeni lir.
TARHUN: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
TAVŞANCIL OTU: 1 bardak kay nar suya, 5 gr kök, yaprak veya tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
TIBBİ KOKULU YONCA: 1 bar dak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bar dak içilir.
BİBERİYE: 1 bardak suya, 10 gr biberiye konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.
SOĞAN KABUĞU: Kuru soğanın kabuğu kaynatılıp içilir.
KOKULU YONCA: Kokulu yonca yaprakları veya tohumu toz haline getirilir, günde 2 gr içilir.
AĞAÇ YOSUNU: Ağaç yosunu kaynatılır, buharına oturulur.
FRENK İNCİRİ (KAYNANA Dİ Lİ): Frenk inciri meyve olarak yenilir.
TARÇIN: Günde birkaç defa ya rım çay kaşığı tarçın şekerle yeni lir veya su ile içilir.
SEDEF OTU: Sedef otu çiçekli dalları toz haline getirilir, günde 0,20-0,80 gr hap halinde içilir.
Günlük doz 0,20-1 gr’mı geçmemelidir. KARA ARDIÇ YAPRAĞI: Kara ardıç yaprağı toz haline getirilir, günde 0,3-0,6 gr içilir. Doz aşımı zehirlenme yapar.
KANARYA OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.