Amerikan Kalp Birliğinin süper yağlı tohum diye nitelendirdiği pikan cevizi ile size tanıştırmak istiyorum. Bugün çokça tüketilen ve Amerika’nın güneyinden tüm dünyaya ihraç edilen pikan cevizi boyut olarak cevizden küçük ve kabuğu cevize gore yumuşak olan bir ağaç yemişidir. Nereden bulacağım demeyin çünkü artık ülkemizde de kuruyemiş satan her yerde mevcut. İçinde bolca antioksidanlara sahip olan pikan cevizi zeytinyağının sağlık açısından en fazla bileşeni olan omega 9 yağ asidinin de önemli bir kaynağıdır. Ve tam bir kalbi yenileyici özelliği var. Pikan cevizinin tereyağına benzer bir tadı lezzetinin temelini oluşturur. Salata ve ev yapımı keklerde süper bir tat vericidir.
19 Adet Vitamin ve Mineral İçeriğiyle İştah Dengeleyici
Pikan cevizi; folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerin önemli kaynağıdır. İçerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu, diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkisi bulunur. Daha önemlisi pikan cevizinde B kompleks grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminlerinden zengin olan pikan cevizi mucize bir şekilde iştahı dengeler ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi yakmasında yardımcı olur.
Pikan cevizi kuersetin denilen özel bir antioksidanı da bolca içerir. Yapılan araştırmalar kuersetin adlı güçlü antioksidanın bazı kanser türleri, Parkinson, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir ilaç gibi etki gösterdiğini belirtmektedir. Kuru yemişler içinde en yüksek diyet lifine sahip olan pikan cevizinin 1 porsiyonunda 2,7 gram kadar diyet lifi sayesinde günlük lif ihtiyacımızın da %10’unu karşılayabilmektedir.
3 Kronik Hastalığa Karşı Süper Koruyucu
Yaşam boyu karşılaşabileceğiniz en az üç kronik hastalığa karşı pikan cevizi kalkan gibi bizi korur. 415 milyonun dünyada savaştığı diyabetten; bu yağlı tohumdan yiyerek kan şekerini yükseltmeden tam tersine azaltarak engellemeye yardımcı olur. Son çalışmalar Tip 2 Diyabetli çocuklarda dahi tüketilen pikan cevizinin kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu ceviz çeşidinde bolca bulunan magnezyum sayesinde insulin hormon salınımı dengelenmekte ve kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Ve pikan cevizinde yüksek oranda bulunan zeytinyağının temel sağlıklı yağı olan oleik asit sayesinde insulin ihtiyacını azaltarak diyabetin kontrolünde ilaç kadar etkili bir rol üstlenmektedir.
Çalışmalar aynı zamanda pikanda bulunan düşük miktarda sodyum ve ve yüksek oleik asitin kan basıncını kontrol altına alarak hipertansiyon hastalığından korunma sağladığı bulunmuştur.
Pikanda gluten yoktur dolayısıyla Çölyak hastalığına sahip ve yalnızca glutensiz ürünler tüketebilen hastalar için de çok önemli bir besin alternatifidir.
Amerikan Kalp Birliğinin Favori Kuruyemişi
Amerikan Kalp Birliği; kalp sağlığına iyi gelen besinler arasında pikan cevizini en etkili sağlıklı yiyeceklerden biri olduğunu bildirmektedir. Harvard Üniversitesi başta olmak üzere Akdeniz Diyetinin sağlığa yararlarını açıklayan birçok araştırmada düzenli olarak pikan cevizi gibi sağlıklı yağ asitleri içeren sert kabuklu kuru yemişlerin tüketilmesinin kanser ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini önemli derecede düşürdüğünü açıklanmıştır.
100 gram Pikan Cevizinin Besin Analizini
Enerji 196 kcal
Karbonhidrat 3,9 g
Protein 2,6 g
Yağ 20,4 g
Doymuş Yağ 1,75 g
Tekli Doymamış Yağ Asidi 11,5 g
Çoklu Doymamış Yağ Asidi 6,1 g
Lif 2,7 g
Düzenli Pikan Cevizi Tüketmek Kolesterolü Seviyesini Düşürücü
Pikan cevizinin en çok göze çarpan yararı ise kan yağları üzerine olan süper düşürücü etkisidir. Kolesterol içermeyen pikan cevizi düzenli olarak tüketildiğinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürmekte ve çoğu kuruyemişten bitkiler.gen.tr farklı olarak iyi kolesterol olan HDL’yi yükseltmektedir. Yapılan önemli bir araştırmada; sağlıklı bireylere günlük günde 12 adet pikan cevizi tükettirilmiş ve 8 haftada LDL ve trigliserit düzeylerinin düştüğü, HDL kolesterol düzeyinin de yükseldiği görülmüştür. Pikan cevizi içerdiği yüksek oleik asit ve antioksidanlardan dolayı yüksek kolesterol düşürücü etkisi olan sağlıklı besinlerin başında gelmektedir.