Büyük boy fideler bekletmeden yerlerine, gelişip büyüyebilecekleri kalıcı saksılara dikilebilirler. Yine de mevsime göre dış mekana almadan önce aşırı sıcaklara alışmalarını beklemeli, hemen güneşin altına dikim yapmamalı; soğuksa, don tehlikesi geçene dek korumalı bir yerde yetiştirmeye devam etmelisiniz.
Bunun için 9-10 cm çapında saksılar mükemmel iş görürler. Dikim öncesi bir süre fideyi suda bekletmek, kök toprağını yumuşatacaktır. Suda bekletme işleminde sadece toprak kısmı suda olmalı fidenin tamamı asla suya batırılmamalıdır.
Dikim için kaliteli taze, havalandırılmış bitki toprağı doldurulan saksılarda, fideden biraz daha geniş bir delik açın. Fideyi bu açtığınız göze oturtun ve elinizle hafifçe kök çevresine bastırın. Dikimde dikkat edilmesi gereken husus kök boğazının toprak seviyesinin çok altında ya da çok üstünde kalmamasıdır. Hemen ardından can suyunu verin. Can suyu ilk sulamaya verilen isimdir. Bu sulama sayesinde kök çevresinde kalabilecek hava keseleri, su sayesinde çevresindeki yumuşak toprak tarafından doldurulur. Fide toprağa tam tutunur ve ilk ihtiyacı olan suya da kavuşmuş olur.
Gübreleme
Tüm bitkiler besine ihtiyaç duyar. Sağlıklı gelişen ve bol çiçeklenen bitkiler için onları beslemelisiniz. Gübreleme en az sulama kadar önemli ve asla atlanmaması gereken bir konudur.
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Sıvı gübreler dışında Akıllı gübre denilen kontrollü salınım yapan gübrelerle de hiç gübreleme bilginiz olmadan ve gübreleme takvimini takip etmeden gübreleme yapabilirsiniz. Bu gübreler 1 kez uygulanmakta ve sezon boyu bitkinizin neye ne kadar ihtiyacı varsa o kadar besin vererek daima sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.
Sebze ve meyve fidelerinde kimyasal gübreler yerine organik gübreler tercih edilmelidir. Organik gübreler zaman içinde toprağınızı düzene ve dengeye ulaştırır, hem yüksek hem de lezzetli ürünler hasat etmenizi sağlarlar. Elbette doğal olmaları sebebi ile sağlıklıdırlar.