Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri ve prostat iltihaplanmasında erken teşhis önemli rol oynuyor. Erken teşhis kadar, prostat hastalıklarından korunmak için ve hastalıkların tedavisi sürecinde tüketilen yiyeceklerde önemlidir diyen uzmanlar prostat kanserine karşı koruma sağlayacak şu besinleri tavsiye ediyor:
Greyfurt: Meyvelere rengini veren bileşenler, bizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren farklı antioksidanlardır. Farklı renklerde meyveleri her gün tüketmek prostat kanseri gibi hastalıklardan korunmanızı sağlarken genel sağlığa da katkıda bulunur. Meyvelerden aldığınız vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirime katkıda bulunur. Saç, cilt sağlığını korur ve iştahı azaltıp kilo kontrolü sağlar. Antioksidanlar açısından en zengin meyveler çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Kırmızı dolmalık biber: Sebzeler, meyveler gibi vücudu enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaya yardımcı olur ve vücudun direncini arttırır. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve yeşilbiber besin değeri en yüksek, düşük kalorili sebzeler arasında yer almaktadır. Bu sebzeler vücut için gerekli olan mineralleri, antioksidanları sağlarken düşük kalori değerleri ile kilo kaybına yardımcı olabilir. Antioksidan özellikli diğer sebzeler arasında kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, kış kabağı, tatlı pata- tes sayılabilir.
Tam Tahıllar: Rafine edilmiş tahıllarda daha fazla lif, besin ve protein içeren kepekli tahıllar üzerine yapılan araştırmaya göre tam tahıl kepeği prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor.
Fasulye: Vücutta doku üretiminin yapı taşı olan amino asitler protein kaynaklarından sağlanmaktadır. Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak yağsız süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta akı, tavuk ve hindi eti, yağsız yoğurt gibi kaliteli protein kaynakları prostat sağlığını korur.
Domates: Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre diğer domates ürünlerini daha çok tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.
Sarımsak: Meyve, sebze, deniz ürünleri, yumurta, sarımsak gibi besinlerde bulunan selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığı Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonucunda yer almıştır. Yaşla birlikte azalan selenyum miktarı bu gıdalarla artırılabilir.
Fındık: Hücre fonksiyonları için gerekli bir mineral olan çinkonun prostat hastalığı olanlar tarafından daha çok tüketilmesi gerekebilir. Prostat kanserinin erken evrelerinde ve prostat kanserinden korunmak için çinko zengini kabuklu deniz hayvanları, fındık ve baklagilleri tüketebilirsiniz.