Kalp ve beden sağlığını da olumsuz etkileyen bu gıdalar beyin sağlığınız için de oldukça zararlı. Güçlü bir hafıza ve sağlıklı beyin fonksiyonları için bu gıdaları mümkün olduğunca tüketmemeye özen gösterin.
İşte beyin sağlığını olumsuz etkileyen yiyecekler:
Şeker
Şekerin harika bir tadı olduğunu inkar edemeyiz. Ama sağlık için fazlasının ne kadar zararlı olduğunu da iyi biliyoruz. Şeker dengenizin ayarlanmasına dikkat etmeli ve kontrollü olmalısınız. Fazla şeker hem sizi ağırlaştırır hem de beyin fonksiyonlarınızı kilitler.
Doymuş yağ
Harvard’da yapılan araştırmalar, doymuş yağ oranı yüksek beslenmenin beyin fonksiyonlarına zarar verdiğini gösteriyor. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar fruktozun beyin aktivitelerini yavaşlattığını, hafızayı zayıflattığını ve insanı aptallaştırdığını gösteriyor. 6000 kadın üzerinde yapılan ve 4 yıl süren araştırma, doymuş yağ ile beslenenlerin hafızasında zayıflama olduğunu, zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlarla beslenenlerin ise hafızasında güçlenme olduğunu gösteriyor.
Fast-food
Fast food çocukları aptallaştırıyor mu? Evet, araştırmalarda da bu kanıtlandı. Ailelerin çocuklarına yeterli vakti ayırmamaları, hamur işine alıştırmaları sonucunda alınan kilolar, ağır diyet ve spor egzersizleri yapmayı gerektiriyor. Beynin gelişimini doğru sağlaması için çocukların gelişim dönemlerinde yediklerine dikkat etmeli.
Düşük karbonhidratlı yiyecekler
Tufts Üniversite’sinde yapılan araştırmada, 22 ve 55 yaşları arasındaki düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kadınların kavrama becerilerinde düşüş olduğu gözlemlendi. Beyin fonksiyonlarının verimli çalışması için karbonhidrata ihtiyacı var. Tüm karbonhidratlar zararlı değildir. Faydalı karbonhidratları beslenme programınıza eklemeyi unutmayın.
Tuzlu yiyecekler
Kalbe zararlı olduğu bilenen tuzlu yiyecekler beyne de zarar veriyor. 1.200 kişi üzerinde 3 yıl kadar süren araştırma, yüksek sodyum alımının algıya zarar verdiğini gösteriyor.