Her damlası mucize olan akça ağaç şurubu, ülkemizde Çınar pekmezi olarak biliniyor. Yurt dışında Maple şurubu olarak bilinen bu şurup yapılması zahmetli bir şifa kaynağıdır. Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi nedeni ile kanser dahil pek çok hastalığa iyi gelmektedir.Şubat, Mart ve Nisan aylarında Akça ağaç ya da İsfendan Çınarı gövdesinden alınır. Sadece 3 ay üretilen şurup, güçlü bir antioksidandır. Doğal tatlandırıcı olan bu şurup, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, manganez, çinko, kalsiyum içerir.
Akçaağaç şurubu, erkek üreme sistemine çok etkilidir. Kanı temizler ve toksinlerin atılmasını sağlar. Kasların gelişimini ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Dünyada pek çok ünlü kişi, akçaağaç şurubu ile kilo veriyor.
Ağacın gövdesine takılan çeşmelerin hemen altına kovalar bağlanıyor. Kovaya akan bu sıvı zamanla birikiyor. İncelemelere göre %95’i su olan akçaağaç şurubu, toplanıp kazanlarda kaynatılıyor. Böylece şurup oluşmuş oluyor. Aslında kuzey Amerika yerlileri tarafından bulunan akça ağaç şurubunun imalatı %80 Kanada, daha sonra Amerika, Japonya ve güney Kore tarafından imal ediliyor.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, cildin yaşlanmasını geciktirmesi, mide sorunlarına iyi gelmesi akça ağacın bazı özelliklerindendir. Mısır şurubu ya da şeker yerine rahatlıkla kullanılabilen bu şurup aslında doğal şekerdir. Kanser ve kemik erimesine iyi gelmektedir. Yapılan çalışmalarda Alzheimer’ı engellediği düşünülmektedir.
Uzmanlar Akça ağaç şurubunun yulaf ezmesi ve yaban mersini ile birlikte tüketilmesinin antioksidan etkisini arttırdığını söylüyorlar. Cilt yapısının düzenlenmesi, serbest radikal hasarının engellenmesi için etkili bir şurup olan akça ağaç, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlarda da etkilidir. İçinde bulunan Çinko nedeni ile, beyaz kan hücreleri artar ve hastalıklara karşı direnç gelişir. İçinde bulunan manganez nedeni ile iltihaplara iyi gelir.
Akça ağaç şurubu ile detoks uygulamasının çok faydalı olduğu biliniyor. Akça ağaç detoksu reçetesi ise şöyledir ;
2 yemek kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı akça ağaç şurubu, çay kaşığı ucu kadar kırmızı biber, su. Tüm malzemeler karıştırılır ve su katılır. Gün içinde yaklaşık 10 bardak kadar içilir. Bu detoks yapılırken gıda alınmıyor ve işin ilginç yanı acıkılmadığı da söyleniyor.