Patates maliyeti düşük olduğu hem de çeşitli alanlarda kullanılabildiği için çok tercih edilen yiyecekler arasındadır. Kızartılarak, fırınlanarak, ocakta pişirilerek tüketilebilmektedir. Ancak çoğu zaman patatesin faydaları göz ardı edilmektedir. Patatesi bol tüketenler genellikle vücutlarına ne kadar faydalı bir besinin girdiğinden habersizdir.
Patates sofraların vazgeçilmez besin ögelerindendir, Niğde ilinde yer alan patates araştırma istasyonu da çoğu yemek ve gıdanın üretiminde, yapımında önemli bir role sahip olan patatesin önemini vurgulamaktadır. Patates bünyesinde barındırdığı fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir. Vücudu gereksiz maddelerden arındırır. Kabızlığı önler ve hazımsızlık problemini ortadan kaldırır. Kanımızı temizlemeye yardımcı olur. El ve ayaklarımızda oluşan çatlakları önlemeye yardımcı olur. Patatesin yararları saymakla bitmez. Kan şekeri oranını düşürür. Bu nedenle şeker hastaları doğal bir şifalı bitkidır. Böbreklerin hızlı çalışmasını sağlar. Hemoroit ağrılarını dindirmek için önemli bir yardımcıdır. Bağırsaklarımızda oluşan kurtların düşmesine neden olur. Damar sertliklerini giderir ve bu yolla oluşabilecek hastalıklara karşı ciddi bir kurtarıcıdır.
Genelde öğrenci yemeği olarak anılan patates aslında bütün insanların tüketmesi gereken bir besindir. Hemen hemen her organımıza bir faydası vardır. Hem bu kadar doğal, şifalı ve faydalı hem de maliyeti düşük bu besin maddesinin tüketilmesi, cilt sağlığı için de çok önemlidir. Cildimizi güzelleştirir, kuru ciltlerin nemlenmesine destek olur. Çiğ yendiğinde bile karaciğer ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Göz ardı edilemeyecek kadar fazla olan patatesin faydalarını herkes öğrenmeli ve hastalıklarından kurtulmak isteyenler de ilaçlarının yanında destek verici olarak patatesi bol bol tüketmelidir.