Malzemeler: 2 kg taze bitki, 1 kg yoğurt, 1 su bardağı döğme, 1 su bardağı nohut, 1 yemek kaşığı tuz, 1 litre su, yeteri kadar un.
Hazırlanışı: Önce tencere içerisinde su hafif ateşte ılık hale getirilir. İçerisine döğme, nohut, tuz ve yoğurt konularak karıştırılır. Bu esnada toplanıp temizlenen ve ince ince doğranmış bitki ilave edilir. Üzerini kaplayacak şekilde un serpilir. Daha sonra tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ve sofra beziyle sarılır. 1 gün kadar beklemeye alınır. Sonra tencere kaynamaya bırakılır. Kaynama esnasında çıkan yeşil köpükler alınır. Bu köpükler otun zahirinin çıktığını belirtmektedir. Köpükler bitinceye kadar kaynatılır. Sonra biraz dinlendirilerek servise hazır hale gelir
(Tarif: Hatice ARIKAN).
– Nivik Yemeği ( Nuran İşler, Zile( Alibağ Köyü) Tokat,2001)
Malzemeler: 1 kg. nivik bitkisi, 2-3 adet kuru soğan.,1 yemek kaşığı pul biber, 2 yemek kaşığı yağ (sıvı veya katı) ve yeterince tuz.
Hazırlanışı: Bitki yaprakları bol su ile yıkandıktan sonra doğranır. Bu sırada elin zarar görmemesi için poşet takılır. Doğranan bitki tuz ile birlikte bir süre ovulur ve bir saat kadar bu halde bekletilir. Daha sonra soğuk su ile bol bol yıkanır. Bir tencerede doğranmış olan soğanlar pembeleşinceye kadar kızartılır. Bunun üzerine hazırlanan bitki ilave edilip karıştırılır. Üzerine kırmızıbiberi ve tuzu ilave edilip ocaktan aldıktan sonra servisi yapılır.
( Tarif: Sevim Çamok)
–Tirşik çorbası (Ayşe Kızılkaya, Ceyhan- Adana,2001)
Malzemeler:1 kg. çiçeklenme öncesi toplanmış yılanyastığı bitkisi. 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı ılık su,2 su bardağı döğme( Buğdayın pişirilip kurutulduktan sonra kabuğu bazı işlemlerden geçirilerek soyulmuş halidir), 2 su bardağı un, yeterince ayran ve tuz.
Hazırlanışı: Toplanan bitki iyice yıkandıktan sonra çok ince şekilde doğranır. Daha sonra hafif ılık su, döğme, nohut ve ayran karıştırılır. İçerisine doğranmış yılanyastığı ve bir miktar un ilave edilerek tekrar karıştırılır. Kalan un bu karışımın üzerine dökülür. Bu karışım mayalanıp ekşimesi için kabın kapağı kapatılarak bir gece bekletilir. Sonra pişirilmeye başlanır. İçindeki ayranın kesilmemesi için kaynayıncaya kadar karıştırılır. Yılanyastıkları pişirme esnasında sararıp, dil yakmayacak kadar pişirmeye devam edilir (30–40 dakika). Yemek servise hazırdır. İstenirse soğuk olarak ta yenebilir
(Havva Göçmen)
– Nivik Yemeği (Elif Sibel ÖKSÜZ, Samsun, 1996).
Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 1 çay bardağı pekmez, 100 gr kurutulmuş ve eritilmiş kızılcık, 1 çay bardağı yarma, 1 fincan mısır unu.
Hazırlanışı: Bitki bir süre ocakta haşlanır. Haşlanan bitki süzülerek acısı alınır. Süzülmüş bitki ayrı bir tencerede kaynayan suya atılır. Üzerine kurutulmuş, çekirdeği ayrılmış kızılcık ezilerek tencereye atılır. Yemek pişmesine yakın karışıma mısır unu ve yarma eklenerek bir süre daha ateşte bırakılır. Daha sonra servis yapılır
(Tarif: Nahide KÖMPE).
— Yılan Yastığı Yemeği (Güray KUKUL, Tokat, 1997)
Malzemeler: 500 gr taze bitki yaprağı, yarım su bardağı zeytinyağı, 3–4 adet sarımsak, 1 su bardağı bulgur, 1 adet limon, tuz, nane ve baharat.
Hazırlanışı: 500 gr yılanyastığı yaprağı yıkanıp doğranır. Bir tencereye konulur. Diğer bir tarafta zeytinyağı ile sarımsak kavrulur. Bunlar tenceredeki yaprakların üzerine konulur. 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Daha sonra bu karışıma limon suyu ve bulgur eklenir. Tencere yüzüne kadar su ilave edilerek 1 saat pişirilir. Bulgur piştikten sonra sarımsak, nane ve baharattan oluşan karışım eklenerek servise sunulur
(Tarif: Edaviye SÜSOY).