Günümüz dünyasında tıbbın geldiği nokta tartışılmaz seviyededir. Ancak bu kadar ilerlemesine rağmen bazı aksaklık ve problemlerin ortaya çıkması insanların, alternatif bir tıp arayışına girmelerini sağlamıştır. İşte tam bu nokta da doğanın ana bir kaynak olduğu hatırlanmış ve yetişen bitkilerden faydalanılmaya, başka bir deyişle ilk çağlara dönülmeye başlanmıştır. Bu şifalı ve mucizevi bitkilerden ökseotunu biraz inceleyeceğiz. Ökse otunun faydaları var mı varsa eğer nelerdir, ökse otu yararları kimlerce ortaya atılmıştır gibi konuları irdeleyeceğiz.
Ökseotu faydaları gibi bir konuya girmeden önce, bu bitkinin botanik özelliklerinden bahsetmekte fayda var. Öncelikle yöresel olarak gökçe ağacı ya da burç ağacı diye de isimlendirildiği olur. Ana özelliği başka ağaçların üzerinde yetişmesidir ve üzerinde yetiştiği ağacın özelliklerini de taşır. Bu bitkinin ömrünün yaklaşık yetmiş yıl olduğu varsayılır. Yaprak ya da sapları kurutulur ya da taze olarak saklanabilir. Ancak meyvesi tüketim olarak değil harici bir şekilde kullanılmaktadır.
Tansiyonu düşürücü etkisi olduğu bilinen ökse otu faydaları saymakla bitmeyecek kadardır. Kramp girdiğinde tüketilirse kramp durumunu düzeltir, taze olarak tüketilirse şeker ve pankreas hastalıklarıyla savaşır, kalpte olan ritim bozukluklarını düzeltir, damar sertliğine iyi gelir ve çağımız gençlerinin büyük bir problemi olan uykusuzluğa karşı tüketildiğinde uyku getirici bir etki sağlar. İshal durumunu kaldırır. Ayrıca vücutta eğer hormonal bir dengesizlik söz konusuysa bu durumu düzeltir. Gördüğünüz gibi ökseotu faydaları saymakla bitmiyor. Ancak tüm bu faydaları kazanabilmek için doğru kullanım gerekmektedir. Bunun için taze olarak edindiğiniz bitkiyi soğuk suda sekiz on saat arasında bekletin ve suyu süzün. Daha sonra yemeklerden önce tüketin.
Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle