Çin’den başlayıp giderek Dünya’nın farklı ülkelerinde de görülmeye başlayan ölümcül Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) virüsü ile ilgili tüm detayları sizin için derledik.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) nedir?
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Virüsün kuluçka süresi 2 gün ile 14 gün arasındadır. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine yayılmıştır.
Ülke dışından ilk vaka 13 Ocak 2020’de Tayland’dan bildirilen 61 yaşındaki Çinli bir kadındır. Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından, 14 Ocak 2020’de 30’lu yaşlarda bir erkek hasta ikinci ülke dışı vaka olarak bildirilmiştir.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Nasıl Bulaşır?
Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.
Enfeksiyon belirtileri Nelerdir?
Diğer solunum hastalıklarında olduğu gibi, 2019-nCoV enfeksiyonu burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve ateş gibi hafif semptomlara neden olabilmektedir. Bazı kişiler için daha şiddetli olabilir ve zatürre veya nefes alma zorluklarına yol açabilmektedir. Daha nadiren, hastalık ölümcül olabilmektedir. Yaşlı insanlar ve önceden mevcut tıbbi durumları (diyabet ve kalp hastalığı gibi) olan kişiler virüsle ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız görünmektedir.
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılması tavsiye edilmektedir.
Yeni Koronavirüs Tanısı İçin Gerekli Testler Ülkemizde Mevcut Mudur?
2019 Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında yapılmaktadır.
Termal Kameralar Hastalık Teşhisi İçin Yeterli Midir?
Termal kameralar, ateşi olan kişileri tespit etmek ve diğer kişilerden ayırarak hastalık taşıyıp taşımadıklarına yönelik ileri incelemeleri yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Elbette o esnada ateşi olmayan hasta kişileri veya henüz kuluçka evresinde olup hastalanmamış kişileri bu şekilde tespit etmek mümkün değildir. Ancak tarama amacıyla kullanılabilecek hızlı ve daha etkili başka bir yöntem henüz bulunmadığından tüm ülkeler, termal kameraları kullanmaktadır. Termal kameralara ek olarak riskli bölgeden gelen yolculara uçaklarda farklı dillerde bilgilendirme yapılmakta, pasaport noktalarında yabancı dillerde hazırlanmış bilgilendirme broşürleri dağıtılmaktadır.
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Aşısı Var Mıdır?
Hayır, henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır. Teknolojideki gelişmelere rağmen insanlar üzerinde güvenle kullanılabilecek bir aşının en erken bir yılda üretilebileceği bildirilmektedir.
Evcil Hayvanımdan 2019-nCoV Yakalanır Mıyım?
Hayır, şu anda, eşlik eden hayvanların veya kediler ve köpekler gibi evcil hayvanların enfekte olduğuna veya 2019-nCoV’a yayıldığına dair bir kanıt yoktur.
Kaynaklar
- World Health Organization (WHO). Q&A on coronaviruses.
- Sağlık Bakanlığı. Yeni 2019-nCoV Halka Yönelik Sıkça Sorulan Sorular.
- Sağlık Bakanlığı. 2019-nCoV Hastalığı Sağlık Çalışanları Rehberi.