Ihlamur

Genellikle adı, soğukların gelmesiyle karakterize olmuş bir şifalı bitkidir ıhlamur. Bilinen kanının aksine ıhlamur sadece soğuk ve bununla birlikte gelen hastalıklardan korunmak için değil, gündelik hayatımızda içeceklerimize renk katmak için de kullanılması gereken bir şifalı bitkidir. Mevsim farklılıkları gözetmeksizin sağlam bir vücuda sahip olmak istiyorsanız ıhlamur ve ürünlerinizi tüketmekte ısrarcı olmalısınız. Sinirlerden tutun da bağışıklık sistemine kadar olumlu yönleri bulunan ıhlamur bitkisini sizler için araştırdık. Yazımızda ıhlamurun kullanımı, özellikleri ve faydalarını içeren bilgileri okuyacaksınız.

IHLAMURUN GENEL ÖZELLİKLERİ
Ihlamur, ıhlamurgiller (Tiliaceae) familyasından olan ağaç formunda bir bitkidir. Bilimsel adı Tilia platyhyllos olan bitki 20-30 m. ye kadar boylanabilmektedir. Genellikle çiçekleri ve yapraklarının çayı demlenerek kullanılmaktadır. Yapraklarının büyüklüğü 5 ile 10 cm. arasında değişebilmektedir. Çayında buruna hoş koku veren aromatik bileşikler ihtiva etmektedir. Ülkemizde genelde Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde daha rahat yetişme imknı bulmaktadır. Çiçekleri geç açma özelliğine sahiptir ve genellikle haziran ya da temmuz gibi toplanarak kurutulup kullanılmaya hazır hale getirilebilir. Çiçeklerin toplanmasına öğlen saatlerinde başlanması önemli bir husustur. Çünkü öğlen saatleri çiçeklerin bileşiminin en zengin olduğu zaman dilimidir. Toplanılan çiçeklerin gölgede kurutulması ise ıhlamurun şifa içeriğinin zengin kalmasındaki ikinci kuraldır. Ihlamur şayet kendiniz üretiyorsanız ve saklayacaksanız, kapalı ve hava almayan bir kapta muhafaza etmelisiniz. Yok, eğer dışarıdan satılanlardan kullanıyorsanız büyük ihtimalle yanlış yapıyorsunuz. Açıktan satılan ıhlamurların kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Ihlamurun yukarıda yazılan türünün dışında daha birçok türleri bulunmaktadır. En çok kullanılanları ve şifa yeteneği olan türleri ise Tilia cordata ve Tilia platyhyllos’ dir.

KULLANIMI
Ihlamurun çayı yapılarak tüketilmesi yaygın olan bir gerçek. Ihlamur çayının bal ile tatlandırılması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu hususta bir şeyi belirtmek istiyorum. Ihlamur çayı demlerken kaynatmamaya dikkat edin. Kaynamış suyu bir demlik içerisindeki ıhlamur üzerine döküp, 5-10 dakika demlemeniz yeterlidir. Bununla birlikte ıhlamurun değişik alanlarda kullanımı da söz konusudur. Yaprak ve çiçeklerinin dışında kabukları ve ağacının da ekonomik değeri bulunmaktadır. Ihlamur ağacı, doğramacılıkta kıymetli bir yeri bulunmaktadır. Ayrıca ıhlamur kabuğundaki lifler, ip ve kaba dokumalarda kullanılır.

IHLAMURUN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Ihlamurda uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, manganez, ossidaz, saponin, glusid, strol, reçine, enzimler, flavon, müsilaj, farnesol ve organik asitler bulunmaktadır.

FAYDALARI NELERDİR?
Faydaları genel anlamda ıhlamur çayı olarak içildiğinde istifade edilmektedir. Bilindiği gibi ıhlamur kış günlerinin vazgeçilmez dostudur. Kan gibi rengi ile mis kokulu bir bardak ıhlamur bakın nelere kadir. Kokusu dahi sinirleri yatıştırmaya yeten ıhlamurun işte diğer faydaları…

Bağırsak kurtlarını düşürür.
Bağırsak sancılarını giderir. Kabızlığa iyi gelir.
Öksürük ve bronşite iyi gelir.
Stresi yok eder.
Damar tıkanıklıklarını açar. Kan dolaşımını düzenler.
Mide üşütmesine iyi gelir.
Mide ülserine iyi gelir. Bunun için ıhlamur çiçeğinin bal ile bulamaç haline getirilip kullanılması gerekir.
Gribal enfeksiyonlara karşı ve nezleye birebirdir. Gribal enfeksiyonlarda ailece uygulama yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Terletici ve yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. İdrar ve balgamı söker. Terletici özelliği sayesinde hastalıkların çabucak defedilmesine olanak sağlar. Çünkü, terleme ile vücuttaki mikroplar atılmış olur.
Kramplara iyi gelir.
Sabahları kahvaltıdan önce içilirse zayıflamanıza yardımcı olur.
Herkesin güzelleşmek ve pürüzsüz bir cilt için büyük paralar harcadığı günümüzde ıhlamur gibi bir bitkiyi göz ardı etmemek gerekir. Ihlamur bu konuda tam bir güzellik uzmanı. Kaynatılmış ıhlamur suyu ile yüzünüze pansuman yapabilirsiniz. Düzenli uygulamada kırışıklıkların yüzünüzden silindiğini fark edeceksiniz. Bu uygulama aynı zamanda derinizdeki lekeleri de yok edecektir.
Ihlamur kaynatılarak elde edilen suyu saçlara kullanıldığında saçlarınızın beslendiğinizi göreceksiniz.
Vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Göğüs yumuşatıcı özelliği bulunmaktadır.
Ateşli hastalıklarda ıhlamur çayı ile birlikte bir aspirin alınmasının fayda sağladığı bildirilmektedir.
Yüksek tansiyonda, kolesterolde, damar kireçlenmelerinde yararlı sonuçlar vermektedir.
Böbrekleri ve idrar kesesi temizler.
Böbrek taşı ve böbrekteki kumları döker. Taş oluşumunu engeller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir