Islatılmış badem sağlık açısından son derece faydalı olmasının yanı sıra genellikle kozmetik bir ürün olarak kabul edilmektedir. Islatılmış bademin hem çiğnemesi hem de sindirimi kolaydır.
Badem tüm fındık çeşitlerinin en besleyici olarak çeşidi olarak kabul edilir. Badem Orta Doğu, Güney Asya ve Kuzey Afrika kıtalarında yetişebilmektedir. Badem her ne kadar fındık kadar olmamasına rağmen dış kabuğu ve tohumu sert olan bir meyvedir. Bademin badem yağı, badem ekstratı ve badem unu gibi çeşitli ürünleri bulunmaktadır. Badem tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin ve kolesterol içermemektedir. Günümüzde çok popüler olan ürün her kesimden için talep edilmektedir.
FAYDALARI NELERDİR?
Badem çoğunlukla ıslatılmış olarak tüketilir. Bu şekilde kozmetik olarak da fayda sağlamaktadır. E vitamini, protein, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve niasin, omega- 3 ve omega- 6 yağ asitleri gibi bileşenler bu meyvede paketlenmiş durumdadır. Aşağıda bademin sağlığınıza daha yararlı olmasının bazı yolları sunulmuştur;
1- Sindirim: Islatılmış badem sindirimin iyileştirilmesi için mükemmel bir seçimdir. Örneğin badem ıslatıldığında, tohumun çimlenmesine engel olan enzim serbest hale geçmektedir ve bu da sindirimi kolaylaştırmaktadır. Baden ıslatıldığında lipaz enzimi serbest hale geçer ve bu da yağların sindirimini kolaylaştırmaktadır.
2- Kilo Kaybı: Benzer şekilde kilo kaybı için de ideal bir seçimdir. Bademde bulunan tekli doymamış yağlar iştahı engeller. İştahın kapanması ise fazla yeme alışkanlığını azaltarak kilo kaybına neden olur.
3- Kalp ve Damar Hastalıkları: Islatılmış badem kolesterolü düşürmek için mükemmel bir seçimdir. . Bunlar yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) yani iyi kolesterolü artırır ve düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) yada kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca bademdeki kalp hastalıklarının oluşma olasılığını düşüren güçlü bir antioksidan olarak etki eder. Bünyesindeki folik asit tıkanmış arterlerin de açılmasına destek verir. Islatılmış badem yemek arterlerinizin daha fazla hasar görmemesini sağlamak için inflamasyonu da azaltmaktadır.
4- Kanser: “Adventist Health Study” e göre ıslatılmış badem, kanser mücadele için hayati rol oynayan B17 vitamini içerir. Yanı sıra E vitamini bakımından zengin ve düşük doymuş yağ içermesi sayesinde kanser oluşma olasılığını minimize eder. Ek olarak tümör büyümesin, baskılayan flavonoidler sayesinde de özellikle de göğüs kanserini önemli oranda azaltır.
5- Diyabet ve Kan Basıncı: Islatılmış badem kan şekeri ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Islatılmış badem, düşük kalorili besinler ile tüketildiğinde sodyum, insülin düzeyi ve kan şekerini azaltır, antioksidan ve magnezyumun koruyucu etkisini de artırır bu da kan şekerinin ve yüksek tansiyonun dengelemesini sağlar.
6- Gebelik: Islatılmış bademde doğum kusurlarının önüne geçilmesini sağlayan önemli oranda “folik asit“ bulunmaktadır. Bu nedenle, gebe kadınların hamilelik sırasında daha fazla tüketmeleri önerilmektedir.
ISLATILMIŞ BADEM NASIL HAZIRLANIR?
Çiğneme ve sindirim kolaylığı sağlayan bu ürünün tam olarak sağlıklı olabilmesi için nasıl hazırlanacağını bilmek önemlidir.
Öncelikle çiğ ve doğal badem alınmalıdır. Daha sonra aşağıdaki uygulamalar ile devam edilmelidir;
Bir bardağa çiğ badem yerleştirin. ½ su bardağı badem başına 2 su bardağı su ekleyin,
Bir gece boyunca su içinde kalsın,
Suyunu süzün, plastik torba veya kavanozlarda buzdolabında depolayın,
Uygun depolama, yaklaşık 1 hafta boyunca ıslatılmış bademlerin taze kalmasını sağlar.
DAHA FAYDALI OLMASI İÇİN FİLİZLENDİRİN
Yukarıdaki yöntem ile tüketilmesinin dışında, bir adım daha ileri giderek filizlendirilebilir ve daha faydalı hale getirilebilir. Bu filizlendirme yolu ile yağ sindirimine yardımcı olan lipaz enzimi salınımını sağlanmaktadır.
10-12 saat süreyle, gece boyunca bademi bekletin.
Durulayın ve buzdolabında bir kavanoza koyun.
Filizlenme buzdolabında bir veya üç gün sonra görülebilir.
Günlük olarak bir avuç kadar yemeniz son derece faydalı olacaktır. Fakat buna zaman bulamıyorsanız, normal bademi de tüketebilir içerisindeki beslenme bileşenleri ve esansiyel yağlardan istifade edebilirsiniz.