Marrup (marupa) ikiçenekliler sınıfının, simaroubaceae familyasından, bileşik almaşık yapraklı uzun boylu bir ağaçtır. Amerika’da yetişen dokuz türü bilinmektedir.
Antillerde yetişen şişmarouba amara; 20 m kadar boyunda bir ağaçtır. Ağacın kabuğu düz, pürüzsüz, grimsi ve çok acıdır. Kerestesi kıymetlidir. Kabuğu düz, pürüzsüz ve acı olan bir ağaçtır. Başlıca etken maddesi Quassin’dir ve Marrup’un Kalp hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
Marrupun Bilinen Yararları
Ateş düşürür. Safrayı arttırır. İltihap gidericidir. Kalp hastalıklarında faydalıdır. Hepatite karşı da faydalıdır. Ülser yaralarını iyileştirmeye yardımcı olur. İştah açıcı etkileri ile iştahsızlığı gidermeye yardımcı olur. Sindirim sistemi, mide, bağırsak ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir. Kanserli hücreleri öldürücü etkileri ile özellikle lösemi de kanser tedavisini destekleyicidir.
Marrup Nasıl Kullanılır?
Ağaç kabukları ve yaprakları tıbbi amaçla kullanılır. Çayı hazırlanabileceği gibi Marrup ağacından hazırlanan tablet şeklinde hazır ürünler de bulmak mümkündür. Ağacın kerestesi de değerlidir.
Marrup, su : 1 su bardağı sıcak suya; 1 tatlı kaşığı ufalanmış marrup yaprağı konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Aynı işlem öğle ve akşam yemeklerinden sonra tekrarlanır.
Uyarı: Kesinlikle bir doktora gitmeden şikayetlere iyi geliyormuş düşüncesiyle hareket ederek, marrup ürünleri tedavisini uygulamayınız.