Karaçalı bitkisi (Paliurus Aculeatus), haziran ve temmuz ayları arasında sarı çiçekler açmaktadır, 2-4 metre boylarında, zikzak dallı dikenli bir çalı bitkisi veya ağaç şeklindedir. Genelde Anadolu da kendiliğinden yetişmesiyle bilinmektedir. Flavonlar, tanen, paliurin ve uçucu yağ içerir.
Yaprakları saplı, yuvarlak ve kenarları dişlidir. Yaprakların tabanındaki yaprakçık dikensidir. Meyveleri disk şeklinde yuvarlak, ortası şişkin, kenarları ince ve dalgalı, kahve renkli olup üç tohumludur.
Karaçalı Bitkisinin Bilinen Yararları
Kabız ve idrar söktürücüdür.
Taze yaprakları çıbanları olgunlaştırmakta faydalıdır.
Pamuk ile yapılan pansuman göz iltihaplanmalarına iyi gelir.
Karaçalı Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Meyveleri ve taze yaprakları kullanılır. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Ayrıca, taze yaprakları çıbanların üzerine sarılır.
4 bardak suya 50 gr. tohum konularak kaynatılır. Balla tatlandırılarak günde 3 defa yemeklerden evvel 1′er su bardağı içilir.