Hünnap (Zizyphus vulgaris), ayrı çanak yapraklı ikiçeneklilerden bahar aylarında hoş kokulu bir ağaç ve bu ağacın verdiği kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçim ve büyüklüğünde bir yemiştir. Diğer isimleri Ünnap, Çiğde ve Rhamnaceae olarak bilinmektedir.
Güz’ün olgunlaşan bu meyve. Çiçekleri küçük ve yeşilimsi renktedir. Meyveleri ise tatlımsıdır. Hünnap meyvesi, çiğde olarak da bilinir. Pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini içerir.
Hünnabın Bilinen Yararları
Kanı temizler. Vücuda rahatlık verir. Şeker hastalığına karşı faydalıdır. Hünnap yüksek tansiyona iyi geldiği söylenir. Nezle ve soğuk algınlığında faydalıdır. İdrar söktürücü etkisi ile kabızlığa karşı etkilidir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve balgam söktürür. Hünnap kolestrol ve trigliserit düşürücü faydası vardır. Hünnap yemişi ve hünnap suyu kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
Hünnap Nasıl Kullanılır?
Hünnap meyvesi toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve çerez olarak ya da suda kaynatılarak kullanılmaktadır. Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılmaktadır. Bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Hünnabın meyvesi eczacılık da 21 günlük kürler halinde (sabah aç 2 tane meyve), Kolestrol ve lipid düşürücü olarak kullanılır. Hünnap yaprağı çay olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.
Çay: 4 bardak süte 30-60 gr. meyve konularak 15-20 dakika kaynatılır. Günde 4 kere 1′er bardak içilir.