Acı baklanın bilinmeyen faydaları

Baklagiller familyasından yassı başlı, ortası oyuk, tadı acı bir şifalı bitkidir. Bahçelerde ve bostanlarda yetiştirilir. Buna Yahudi baklası veya mısır baklası da söylenmektedir.

Başlıca Özellikler:

Acıbakla ısıtıcı ve kurutucu olup hazmı zordur. Su içine normal şekilde bırakılıp biraz bekletildikten veya kaynatılıp acılığı giderildikten sonra yenilir. Gıdası iyi değildir. Acı bakla gıda olmaktan daha çok, ilaç olma özelliğine sahiptir. En iyisi taze, beyaz, büyük ve ağır olanındır.

Parlatıcı ve çözümleyici özelliği taşımaktadır. Dıştan lapası göbek üzerine vurulursa bağırsak kurtlarını öldürür, bal ile beraber yenilirse, yine aynı etkiyi yapacaktır. Sirke ile karıştırılarak içilmesi de önerilebilir.
Acı baklanın kaynatılmış suyu dahi haşereteleri, böcekleri, sinek ve sivrisinekleri öldürür. Acı baklanın suyu, dıştan sürüldüğü zaman vücuttaki sivilcelere, uyuz ve alaca hastalıklarına, çilliğe, habis yaralara karşı faydalıdır.

Acı bakla, adet kanamasını ve idrarı çoğaltır. Ağız yoluyla içildiği zaman ise cenini düşürür ve ölmüş cenini dışarı atacaktır. Acı baklanın tozu, cildi temizler ve ciltteki morarmış yaralarının meydana getirdiği izleri iyileştirir.

Acı baklanın unu, arpa unu ile beraber karıştırılarak merhem yapılırsa, çıbanlara ve çıban ağrılarına karşı faydalıdır. Siyatik ağrısına karşı da merhem olarak kullanılmaktadır. bitkiler.gen.tr

Acı bakla bal veya sirke ile kaynatıldığı zaman, karaciğer ve dalak gözenekleri tıkanıklığını giderir. Dalak ve karaciğer sertliğine karşı da faydalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir