Isırgan Otu Kökü
Isırgan otu ve ısırgan otu kökü, prostat üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Prostat büyümesinde etkili olan ısırgan otu kökü, büyümeyi tamamen durduramasa da büyüme hücrelerine etki ederek büyümeyi yavaşlattığı gözlemlenmiştir.
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği prostat kanserinin önlenmesinde etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Her gün düzenli olarak tüketilen bir avuç kadar kabak çekirdeği tüketilmesi prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır.
Cüce Palmiye Çayı
Amerika’da prostat büyümesinin önlenmesi ve yavaşlatılması amacı ile en çok tüketilen çaydır. Prostat büyümesi rahatsızlığı ile karşı karşıya kalan erkeklerin şikâyetçi oldukları en önemli sorun çok sık tuvalete çıkıyor olmalarıdır. Cüce Palmiye Çayı prostat büyümesinin etkilerinden olan çok sık tuvalete çıkma sorunu başta olmak üzere diğer belli başlı yan etkilerini de ortadan kaldırmaktadır.
Prostata İyi Gelen Sebzeler ve Meyveler
Brokoli, yeşilbiber ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler prostat hastalıklarının önlenmesinde, hastalığın oluşumundan sonra ise hastalığın tedavi sürecini destekleyici etkileri bulunmaktadır.
Prostat kanserinin engellenmesinde ve kanserin tedavi sürecinde lifli, tam tahıllı gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Lifli gıdalar prostata neden olan kötü huylu tümörün büyümesi ve yayılmasını engelleme özelliği ile bu dönemde en çok tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Havuç, patates, kabak, kabak çiçeği yine prostat sağlığı açısından sıklıkla tüketilmesi önerilen sebzelerdir. Antioksidan olarak bilinen en iyi meyveler olan avokado, karpuz, kiraz, çilek ve portakal prostata iyi gelen besin öğeleridir.
Prostata iyi gelen besinler ve bitkiler hem prostat hastalıklarından korunmak hem de prostat hastalıkları meydana geldiğinde hastalığın iyileşme sürecini destekleyerek kısaltmada yardımcı olmaktadır. İlaç tedavilerinin yanında prostata faydalı besinlerin tüketilmesi hem prostata hem de diğer pek çok organa sağlık destekleyici rol oynamaktadır.
Uzak Durulması Gereken Besinler
Prostatın sağlığını destekleyen besinler olduğu kadar prostatın savunma mekanizmasını azaltan besinler ve beslenme şekilleri de bulunmaktadır. Bu tüketim ürünleri arasında tuz, kahve ve alkol yer almaktadır. Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi ve bitkisel yağların tüketimine ağırlık verilmesi önemlidir.
Prostat Hastaları için Öneriler
Özellikle 40 yaş ve üzeri erkekler yılda en az 1 kez uzman doktorun kontrolünden geçmelidirler.
Tuvalet ihtiyaçlarını bekletmeden gidermeye özen göstermelidirler.
Egzersiz ve spor yapmalıdırlar.
Dengeli ve düzenli beslenmeli ve prostata zararlı besinlerden uzak durmalılar.
Meyve ve sebze ağırlıklı öğünler tüketmelidirler.
Uyumadan en az 2 saat evvel sıvı tüketmelidirler.