Latince adı Rhus coriaria olan bitki, mutfaklarda yemeklere ve salatalara lezzet katmak için kullanılan baharatlardandır. Soğanın kokusunu aldığı için soğan salatalarında tercih sebebidir. Çoğunlukla Güney ve Doğu Anadolu’ da yetişen sumak, sıcak iklimleri sevmektedir. Ekşi tadı olmakla birlikte kahverengi ve küçük meyveleri bulunmaktadır.
Yazımızda sumak ve tohumlarının içerdiği bileşenler ve tıbbi faydalarını irdeleyeceğiz.
İÇERİĞİ
Sumak tohumları, mum, flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulundurur.
KULLANIM
Çoğu zaman baharat olarak kullanılmaktadır. Bunlara ilaveten 100 gr sumak, 1 lt. kaynar suda 10 dakika çay olarak da demlenebilir. Günde 3 bardak içilir veya gargara olarak kullanılabilir. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir.
bitkiler.gen.tr
FAYDALARI NELERDİR?
İdrarı tutamama hastalığında faydalıdır.
Kanamayı durdurur.
İshali giderir.
Şeker hastaları için ideal bir baharattır.
Kan şekerini düşürür.
Sindirimi kolaylaştırır, rahatlatır. Et yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilir.
İyi bir antioksidandır.
Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
Hazmı kolaylaştırır.
Antiseptik yani mikrop öldürücüdür.
Demlenmiş suyu ile gargara yapılırsa boğaz hastalıklarına ve dişeti hastalıklarına iyi gelir.
UYARILAR: Yüksek tansiyonu olan kişiler, ya az yada hiç kullanmamalıdır. Aşırı sumak kullanımı kabızlık yapabilmektedir.