Kafada sivilce rahatsız edici bir durumdur ve genellikle başta seboreik dermatit ve folikülit olmak üzere birçok sorundan kaynaklanabilir. Bu iki rahatsızlığın da farklı nedenleri vardır ve tedavi edilmezse tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Kafa derisi üzerinde sivilce gibi görünen şişlikler utandırıcı ve gizlemesi güç olabilir. Bu faktörler de bu durumu, nedenini bilmeye ve tedavisini aranması konusunda önemli yapar.
HANGİ BELİRTİLER VERİR?
Şişlikler gergin, pullu, kaşıntılı, iltihaplı ve kırmızı görüntüde olabilir. Sivilce benzeri şişlikler kabuklu hale gelebilir, etrafı yağlı olabilir ve içinde irinli görünen bir dolgu maddesi yer alabilir. İlaveten kafadaki şişlikler etrafında saç dökülmesi yaşanabilir. Nadir de olsa bu şişlikler, saboreik dermatit nedeni ile meydana gelirse, vücudun kulak, burun ve göz kapakları gibi diğer bölgelerinde kırmızı şişlikler ve pullanmalar görülebilir.
OLASI NEDENLERİ NELERDİR?
Olası nedenlerden biri yukarıda da bahsedildiği gibi saboreik dermatittir. Bu hastalık Malassezia mayası ve ciltte aşırı yağ üretimi sonucu ortaya çıkar. Stres, az banyo yapılması, alkol içeren losyonlar ve obezite nedeni ile tetiklenme yada harekete geçme eğilimindedir.
Kırmızı şişlikler aynı zamanda folikülit adı verilen cilt hastalığı nedeni ile ortaya çıkabilir. Folikülitte kıl kökleri fungus, bakteri yada virüsler tarafından iltihaplanır ve daha sonra deride hasar meydana gelir.
TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Seboreik dermatit resorkinol, selenyum, salisilik asit yada çinko gibi maddeleri içeren ilaçlar ile tedavi edilebilir. Şiddetli durumlarda doktorunuz kortikosteroid veya ketokonazol şampuanlar tavsiye edebilir. Follikülit nedeniyle kafa derisinde meydana gelen şişlikler için topikal veya oral antibiyotikler kullanılabilir. Bunlar bir yandan enfeksiyonu tedavi ederken diğer yandan kaşıntı ve inflamasyonu engeller. Kaynama veya yanma benzeri belirtilere neden olan kronik ağrılı veya şişlik durumunda iyileşme süresini hızlandırmak ve ağrıyı dindirmek için cerrahi drenaj gerekebilir.
Tedavi yapılırken dikkatli ve nazik olunmalıdır. Bazı enfeksiyonlarda kafa derisinin günde bir veya iki kez antibakteriyel sabunla yıkanması iyi bir çözüm olabilir. kafa derisinin traş edilmesinden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Israrcı yada tedaviye cevap vermeyen vakalarda mutlaka doktor yardımı alınız.
TEHLİKELERİ
Eğer tedavi edilmezse, seboreik dermatit ve folikülit tehlikeli olabilir. Utanç ve benlik kaygısının yanı sıra ciddi mantar veya bakteri enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu enfeksiyonlar sonunda kan ve lenf düğümlerine sıçrayabilir. Follikülitte, ağrılı şişlikler derinin altında gelişebilir ve şiddetli ağrı ve yara izi oluşmasına neden olabilir. İlaveten, saç folikülleri tahrip edilirse kalıcı saç kaybı meydana gelebilir.