Bilimsel adı Secale cereale olan çavdar, bizler belki farkında olmasak da bizler için hizmet etmeye devam ediyor. Buğdaygiller ailesine mensup olan çavdar, günümüzde en fazla ekmek yapımında kullanılmakta, buna ilaveten kaynatılıp suyu içilerek ve haricen de şifalı olmaktadır. 1–2 m. ye kadar uzayabilmekte ve soğuğa en fazla dayanıklı bitki olarak bilinmektedir. Yanı sıra yapılan araştırmalar şeker hastaları için en zararsız bitki olduğunu kanıtladı.
Sponsorlu Bağlantılar
Çavdar karbonhidratlar, B vitamini, azotlu maddeler, protein, minerallerden demir, potasyum ve kalsiyum bulunur.
FAYDALARI NELERDİR?
Gözün görme kabiliyetini artırır.
Boğaz ağrısına iyi gelir.
Kan dolaşımı bozukluklarına iyi gelir.
Damar sertliği ve tansiyona iyi gelir.
Kanı sulandırır.
Safra taşlarının oluşumuna engel olur.
Bağırsak kanseri riskini azaltır.
Çiğnendikten sonra arpacık hastalığına sürülürse iyi gelir.
Yapısındaki liflerden dolayı zayıflamada etkilidir.
Çıban ve şişliklere haricen kullanılabilir.
Tırnak mantarlarına karşı iyi gelir.
Kabızlık için faydalıdır.
Kabızlığı gidermek için de kullanılır.
Menopoz ve menopoz sonrası devrelerde hanımların kolesterol kontrolü için çok faydalı.