İyi pişirilmesinin yanı sıra eşsiz tıbbi niteliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Kalp sorunlarını azaltır. Doğal zeytinyağının yaklaşık %70’i tekli doymamış yağ asidi içerir. Bunun bir sonucu olarak, kandaki kolesterol birikmesini düşürmekte ve dolayısıyla kalp sorunlarının görülme riskini de azaltmaktadır. Aynı zamanda HDL (iyi kolesterol) seviyelerini yükseltirken LDL (kötü kolesterol) seviyelerini de düşürür. LDL kolesterolü kötü kolesterol olarak bilinmektedir. Kalp krizi ve akciğerle ilişkili kalp hastalıklarının görülme riskini artıran bir kolesterol türüdür. Sızma zeytinyağı, içerdiği neredeyse 40 antioksidan kimyasal açısından LDL kolesterolünün oksidasyon etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Kilo Kaybı: Tıp uzmanları zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlar ile kilo vermenin çok da zor olmadığını söylemektedir. Özellikle Akdeniz bölgesindeki zeytinyağı ile ilgili yapılan deneyler, kilo verme açısından pozitif sonuçlar doğurduğunu ortaya çıkarmıştır.
Metabolizma: Zeytinyağı metabolizmayı arttırır. Bu sayede çocuklarda beyin gelişimine ve kemik gelişimine de olumlu katkılar sağlar. Ayrıca özellikle yaşlılar için çok önemli olan E vitamini açısından da mükemmel bir kaynaktır.
Anti-enflamatuar ve Antimikrobiyal Özellikleri: Zeytinyağı fenoller anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Aromasının güçlü olması yağın içindeki antimikrobiyal özelliklerin bir sonucudur.
Sindirim: Zeytinyağının sindirime de yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemini temizlemek ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlemek için tıbbi bir yağ olarak da zeytinyağına başvurulmaktadır.
Yaşlanma süreci: Antioksidanlar açısından zengin bir yağ olduğu için yaşlanma sürecini de yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Kozmetik ürünlerde ve doğal bitkisel ürünlerin içinde kullanılarak cilt için harikalar yaratmaktadır. Zeytinyağı cilt üzerinde doğal bir parlaklık oluşturur.
Safra taşlarının önlenmesi: Bu yağ aynı zamanda safra taşlarının önlenmesinde de etkilidir.
Sağlıklı hücre duvarlarının oluşturulması: Zeytinyağının içindeki “polifenol” bileşeni güçlü hücre duvarlarının yapılmasına yardımcı olur. Ayrıca arter duvarlarının esnekliğini artırarak çeşitli kalp sorunlarına karşı da koruma sağlar.
Kanser: Zeytinyağının vücutta kanser büyümelerine karşı koruduğu, özellikle de bağırsak kanserine karşı koruduğu belirtilmektedir. Oxford Üniversitesi’nde yapılan tıbbi bir araştırma sonuçlarına göre zeytinyağının asidik içeriğinin rektum ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Meme kanseri: Son yapılan bazı araştırmalarda, zeytinyağındaki “hidroksitirosol” bileşeninin menopoz sonrası kadınlarda meme kanserini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Hipertansiyon: Yine son zamanlarda yapılan diğer bazı çalışmalar doymamış yağlar açısından zengin gıdaların (zeytinyağı ve kuruyemişlerde çoktur), nitrit ve nitrat (yeşil yapraklı sebzelerde bulunur) besinlerinin bulunduğu Akdeniz diyeti ile beslenen insanlarda hipertansiyondan korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Zeytinyağının lezzet, aroma, asidik değer ve rengine göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Alınması önerilen zeytinyağı ise doğallığını kaybetmemiş ve kimyasal süreçlerden geçmeden, işlenmeden elde edilen zeytinyağlarıdır.