Altın Otu nedir faydaları nelerdir.

Latince ismi ‘Helichrysum Arenarium’ olan Altın otu, altın sarısı renginden dolayı bu adı almıştır. Halk arasında değişik isimlerle de anılır: Altın çiçek, Ölmez Çiçek, Güneş Çiçeği, Arı Çiçeği… Anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde Doğu Anadolu’da yetişir. 17 farklı türü bulunur. Daha çok kayalık alanları seven Altın Otu çokyıllık otsu bir bitkidir.

Göz alıcı güzellikte minik sarıçiçekler açar. Bu yüzden bahçe süslemeciliğinde ve parklarda özel olarak yetiştirilir. Çiçekleri kurutulduktan sonra altın rengini hâlâ koruduğundan çiçekçilik sektörünün en popüler çiçekleri arasında yer alır. Avrupa kökenli bir bitki olmasına rağmen yaygın olarak Anadolu’da da bilinir. Geçmişten günümüze dek birçok kültür ve halk tarafından şifa amaçlı kullanılmıştır.

Altın otu bitkisinden; altın otu çayı, altın otu yağı üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar, reçine, kumarin ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Halk arasında kurutulan yaprakları kaynatılarak altın otu çayı içmenin idrar söktürmeye, taş ve kum düşürmeye, sindirim bozukluklarını düzenlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, vücudu temizlemeye faydalı olduğuna inanılır.

Uygun şartlarda kurutulan altın otu, cam kavanoz içinde, loş, serin ve kuru bir ortamda 6 aya kadar tazeliğini korur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir