Latince adı ‘Solidago virgaura’ olan Altın başak papatyagiller familyasındandır. Adını karmaşık salkımlar içerisinde baş veren narin, altın renkli çiçek tomurcuklarından almıştır. Avrupa, Asya, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu’da yaygın olarak yetişen Altın başak, çok yıllık otsu bir bitkidir.
Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. Çiçekler parlak ve sarı renktedir. Asya’da eski tarihlerden beri özellikle iltihabi durumlarda ve böbrekle ilgili rahatsızlıklarda kullanılmak üzere tedavi amaçlı üretilen Altın başak otu, Avrupa’da 15. ve 16. yüzyıllarda yaraları iyileştirmek için kullanılmıştır. Buruk bir tadı ve hafif baharatlı bir kokusu vardır.
Altın başak bitkisinden; altın başak çayı, altın başak tentürü üretilir. İçerdiği flavanoid, saponin, fenilglikosid, tanen zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir. Ayrıca sarı renkli çiçekleri boyarmadde üretiminde kullanılmaktadır.
Halk tarafından altın başak çayı içmenin gaz sancılarına, böbrek hastalıklarına, idrar yolları ve böbrekte taş oluşumunu önlemeye, bulantıya, vücuttaki yaralara, psikolojik hastalıklara iyi geldiğine inanılır.
Bazı türlerin içerdiği yüksek nitrat oranı bitkiyi zehirli hale getirebilir. Bu yüzden bitkinin toplanmasından kurutulmasına uzman kişiler tarafından yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Uygun şartlarda kurutulan altın başak, ağzı sıkıca kapalı cam bir kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.