Unutkanlık çağın en büyük sorunlarından. Kimi zaman fiziksel kimi zaman da psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.
İşte unutkanlığa iyi gelecek çözüm önerileri…
Her gün 3-4 ceviz yiyin
Cevizin şekli itibarıyla beyin ile ilişkisi biliniyor. Beyne ve hafızaya çok iyi gelen cevizin miktarına dikkat etmekte fayda var. Eğer kilo probleminiz yoksa her gün 4 tam ceviz yiyebilirsiniz. Eğer şu anda zayıflama diyeti içindeyseniz her gün 1-2 ceviz eklenebilir. Ceviz yağ grubundan sayılır ve diyetlerinizde arada zeytin yerine veya zeytinyağı yerine daha çok ceviz kullanılabilir. Evde yaptığınız kurabiyelere, ekmeklere ceviz eklemek Omega-3 yönünden zenginleştirmek demektir.
Her gün koyu yeşil sebze yiyin
İster roka, ister pazı, isterseniz de ıspanak… Her gün koyu yeşil sebzelerden tüketmek çok işe yarıyor ama en önemlisi de hafızaya iyi gelmesi. Çiğ olarak tüketmek daha iyi olacaktır. Ispanak salatasını hâlâ çiğ denemeyen var ise mutlaka deneyin derim. Ispanak bizim için sadece pirinç ile pişen ve yoğurt ile yenilen yemek olmaktan çıkmalı. Ispanağın her türlüsünü deneyin. Çorbanıza, yemeklerinize bile ilave edebilir, sos olarak da etin yanına kullanabilirsiniz. Maydanozu kahvaltılardan eksik etmeyin. Tost yediğinizde hemen arasına biraz maydanoz sıkıştırın. Özellikle de semizotunu çiğ olarak tüketmeyi unutmayın.
Haftada 2 gün kırmızı et yiyin
Kırmızı et ye diyen var yeme diyen var ama kırmızı et hafızaya iyi geliyor. Yani her gün olmasa da haftada 2 gün kırmızı et yemek sağlığımıza iyi geliyor. Burada neye dikkat etmek lazım? Öncelikle yağsız kırmızı et alalım, ızgara, fırında, haşlama olarak pişirelim veya sebzelerle beraber kuşbaşı veya kıyma olarak mutfağımıza sokalım. Eti yaktığımızda, kızarttığımızda veya çok pişirdiğimizde kanserojenler oluşuyor.
Her gün ekmek veya bulgur yiyin
Ekmek grubundan aldığımız karbonhidrat ve vitaminler hafızayı olumlu etkiliyor. Her öğünde tam buğday veya tam çavdar ekmeği yemelisiniz. Ekmek yerine bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi de olabilir. Yine, eğer zayıflama diyeti içindeyseniz porsiyonları azaltabilir veya az yağlı tarifler hazırlayabilirsiniz.
Her gün yeşil çay için
Yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. Hafıza, konsantrasyon, dikkat, metabolizmanın hızlı çalışması deyince ben de size her gün 1 veya 2 fincan yeşil çay diyorum. Siz canlandıkça hafızanız da kendine gelecek.
Her gün 1 fincan kahve için
Sabaha kadar çalışanlar, uzun saatler masa başı iş yapanlar, uyumayıp ders yetiştirmeye çalışan öğrencilerin elinde kahve yok mudur? Vardır! Kahve hafızaya, dikkat dağınıklığına iyi geliyor. Kahve içmeden uyanmayan insanlar var ve bu bağımlılık gibi görülebilir. Ama bence istediğimiz hem antioksidan almak hem de güçlü bir hafızaya sahip olmaksa, günde 1 fincan kahve ile uyanmak kötü değil.
Haftada 2-3 gün balık yiyin
Balık bedenimizin en sevdiği yiyeceklerden. Kokusunu sevmeyen evde pişiremem diyen var ise, bir süre sonra hafızanızdan çok da bir şey beklemeyin. Balık demek güçlü bir beyin demektir! Bu sebeple haftada 1 gün somon, 1 gün levrek , 1 gün de ton balığı tüketebilirsiniz. Somonun kalorisi yüksek olduğu için eğer zayıflama diyeti yapıyorsanız 100 gr. yani 1 ince dilim somonu geçmesin derim.
Omega-3 desteği alın
Balık yemiyor, çok sıkı bir diyet yaptığınız için de cevizi az yemeye çalışıyorsanız aldığınız Omega-3 miktarı size yetmeyebilir. Özellikle de hafızaya bağlı bir iş yapıyorsanız balık yeseniz de bence Omega-3 tableti almalısınız. 2-3 saatte bir ara öğün yapın tüm bunları yiyor ama yine de unutuyorsanız bu şeker problemi olabilir. Yüksek şekerde de düşük şekerde de hafıza problemleri ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple, kan şekerinizin düzene girmesi için ana öğün ve ara öğün saatlerinize özen gösterin. 2-3 satte bir kan şekeri seviyesini bozmayacak bir öğün tüketin. Akşam üzeri kepekli bir tost veya sütlü kahve yanına 1 kepekli atıştırmalık size iyi gelebilir.
Et yemiyorsanız B vitamini alın
Vejetaryenseniz veya et çok sevmiyor ve yemiyorsanız, B12 vitaminini tablet olarak almanız gerekebilir. Benim tavsiyem her zaman doğal yollarla almanız olsa da, et yemeyen birine destek yapmak da bir o kadar önemli. Özellikle demir ve B12 eksik kalmamalı. Yoksa unutmaya devam edersiniz.