Latince adı ‘Artemisia absinthium’ olan Pelin otu, papatyagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz’dir. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişen ıtırlı bir bitkidir. Kireççe zengin toprakları sever. Yaprakları bazen griye çalan, bazen de beyaz ağırlıklı çok yıllık otsu bir bitkidir.
İnce tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Kırmızı ya da sarı küçük çiçekleri salkımlar halinde bir aradadır. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi minicik tohumlar bulunur. Pelin otu, döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelin otunun küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzettedir.
Antik çağlardan beri afrodizyak, antiseptik, tonik ve sindirim sorunlarına karşı kullanılan Pelin otu, günümüzde de halk arasında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Absent isimli içkinin ham maddesidir. Bu içki askeri hekimlerce ikinci dünya savaşında askerlerin motivasyonunu yükseltmek amacıyla kullanılmıştır.
Pelin otu bitkisinden; pelin otu çayı, pelin otu yağı, pelin otu macunu, pelin otu kremi ve merhemi üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavon, absintin, pineni ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.
Halk arasında pelin otu çayı içmenin sindirime yardımcı olduğuna, safra kesesi hastalıklarına iyi geldiğine, şişkinliği geçirdiğine, iltihabı önlediğine, bağırsak parazitlerini temizlediğine, iştah açtığına, kas spazmını önlediğine, terletici etkisi olduğuna ve karaciğeri koruduğuna inanılır. bitkiler.gen.tr
Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Uygun şartlarda kurutulan pelin otu, ağzı kapalı cam bir kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.