Çobançantası Bitkisinin saymakla bitmeyen faydaları

Bitki Adı: Çobançantası

Latincesi: Capsella bursa-pastoris

Diğer Adları: Cıngıldakotu, Çobankesesi, Çobantorbası, Kuşkuşotu

Detaylı Açıklama:

Turpgiller familyasindandir. Anayurdu Akdeniz havzasi olan çobançantasi, buradan tüm dünyaya yayilmistir. Yol ve tarla kenarlarinda, kirlarda ve çayirlarda sikça yetisen, 50 cm. kadar boylanabilen bir ya da iki yillik yabani otsu bitkidir. Gövdesindeki yapraklari küçük ve biçimlidir. Bitki tabanina yakin olan iri yapraklari, kenarlari disli ve rozet olusturarak çogalmistir. Dört taç yaprakli, beyaz ya da bazen pembe renkte açan küçük çiçekleri gövdenin ucunda kümeler halinde bulunur. Gövde boyunca dizilen ve bitkinin tohumunu tasiyan yürek biçimli, yassi, yesil renkli meyveleri vardir. Bitki, bu meyvelerinden döktügü tohumlariyla çogalir.

Çobançantasi bitkisinin topraküstü kesimleri tanen, reçine, uçucu yaglar, saponin, flavonitler, diosmin, tiramin ve potasyum içerir. Anadolu’da bazi yerlerin pazarlarinda kuskusotu adiyla satilir. Çig olarak ya da ispanak gibi pisirilerek yenir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle siralanabilir:

• Hafif bir idrar söktürücüdür. Böbrek sorunu nedeniyle kisinin bedeni sivi tutuyorsa, bu durumda çobançantasi ilk akla gelebilecek deva olur.
• Tasidigi doku ve damar büzücü nitelikleri nedeniyle diyareye; ayrica yara, burun, dis ve diseti kanamalarina karsi iyilestirici ve kani kesici etkileri vardir.
• Kadinlarin aybasi döneminde asiri kan gelisini önler.
• Son zamanlarda yapilan arastirmalara göre, bitkiler.gen.tr cildin erken yaslanmasini önledigi ileri sürülmektedir.

Bütün bu durumlarda çobançantasinin bedene yararli etkisini saglamak üzere, ilkbahar basindan sonbaharin ortalarina kadar bitkinin topraküstü kesimleri kesilip toplanir. Gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur. 1-2 tatli kasigi kurumus ot karisimi üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazirlanir. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Kadinlarin aybasinda asin kan kaybi durumu varsa, infüzyon,aybasi akintisi baslamadan önce ve o dönem boyunca her iki-üç saatte bir alinir.

 

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir