Evde bitki yetiştirmeye başlamak, salataya koyabileceğiniz nane ya da ete ekleyebileceğiniz kekik gibi yenilebilir şeyler yetiştirebilmek açısından çok güzel bir başlangıçtır. Evinizde ışık alan yerleri bulduktan sonra biraz emek ve sabır hayatınız boyunca vazgeçemeyeceğiniz bir hobiye dönüşebilir.
1- Ne yetiştireceğinize karar verin!
Evde yetiştireceğiniz bitkinin şekli ve işlevi önemlidir. Ama yiyebileceğiniz türden bitkiler yetiştirmek istiyorsanız bunun önemi yoktur. En popüler şifalı bitkiler maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş ya da kekik gibi bitkilerdir.
2- Başlangıç!
Bitkileri isterseniz tohumdan yetiştirebilirsiniz, isterseniz bir fidanlığa giderek bir fide demeti satın alabilirsiniz. Karar size kalmış. Fide alacaksanız yaprakların sarı ya da kahverengi değil yeşil olmasına dikkat edin. Köklerin sarı ya da beyaz olmasına dikkat edin.
3- Yer seçin!
Bitkiler için ışık çok önemlidir. Şifalı bitkilerin her biri farklı ışıktan hoşlanır. Bazı bitkiler sıcak ve nem sever, ama güneş ışığını direk almaları iyi olmaz. Bitkiniz için en iyi yaşam alanını bulana kadar farklı yerleştirmeler deneyebilirsiniz.
4- Saksı bulun!
Bitkinizin yaşayacağı saksının büyüklüğü ya da derinliği önemlidir, ancak eviniz pencereniz ya da balkonunuz için bir dekor olması açısından da bir o kadar önemlidir. Saksıyı odanız için bir tamamlayıcı olarak görebilirsiniz. Fidanlıklarda ya da ev aksesuarları satan dükkânlarda saksı çeşitlerini bulabileceğiniz gibi evde daha önce bulunan bir kutuyu ya da tenekeyi bir fırça ya da kurdele yardımıyla süsleyerek kendi eseriniz olan bir saksı da yapabilirsiniz.
5- Yerleştirme!
Saksınıza çiçeğinizi konumlandırma sırasında odaklanmanız gereken en önemli noktalar toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. İyi emen ve bitkiyi daha çok besleyen bir toprak türü seçmeniz önerilir. Evde yetiştirilecek bitkilere ait saksıların altında bir delik olması ve o delikten süzülen suların bir saksı altlığında toplanması önemlidir.
6- Etiketleme!
Özellikle tohumdan bitki çıkaracaksanız, fesleğeni reyhandan, maydanozu kekik otundan ayırmak için bir etiketleme yapmanız iyi olur. Etiketleme sistemi elinizin her an bahçenizin üzerinde olduğu izlenimi verir; daha yaratıcı stickerlar kullanıp bu işi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
7- Zararlıları tanıyın!
Bitkilerinizi haşerelerden koruyabilmeniz için yaprakları çok sık incelemeniz ve problemi büyümeden çözmeniz gerekir. Yapraklardaki renk değişimleri, küçük ısırıklar böcek tırtıl gibi zararlıların habercisidir.
8- Tetikte olun!
Genel olarak korumacı ve gözlemci olun. Bitkiniz neye ihtiyacı olduğunun belirtilerini vermeye çalışır. Yapraklar yeşil ve dolgun ise toprak nemli ise sorun yoktur.
9- Budama!
Yaprakları koparmak ya da budama yapmak sizi üzebilir ama yeni yaprakların çıkmasına ve gelişmesine olanak tanıdığı için gereklidir. Bitki yetiştirmenin en eğlenceli tarafı bakımını yapmaktır.
10- Çabalarınızın meyvesini yiyin!
Taze bitkilerinizi özel tariflerinizde kullanın bitkiler.gen.tr ve farkı görün. Kendi yetiştirdiğiniz yeşillikleri salataya, pişirdiğiniz ete, rostoya, makarnanın üzerine koymak enfes bir haz almanızı sağlayacaktır.