Bitki Adı: Hindiba
Latincesi: Cichorium intybus
Diğer Adları: Güneğik, Hindibağ, Yabani hindibağ, Radika
Detaylı Açıklama:
Bilesikgiller familyasindandir. Anayurdunun Hindistan, Endonezya ya da Misir oldugu sanilmaktadir. Anadolu’nun her yerinde ekilmemis tarlalar, yol kenarlari ve bayir sirtlarinda yabani olarak yetisir. 50-100 cm. kadar boylanabilen dayanikli otsu bitkidir, ince tüylerle kapli içi bos dallara ayrilan sert yapili gövdesi; alti tüylü, kenarlari disli, rozetler olusturan yapraklari; açik mavi renkli, bazen morumsu taç yapraklariyla haziran-eylül aylari arasinda açan çiçekleri vardir. Toprakta 20 cm. derinlige kadar inen aci sütlü bir kazik kökü vardir. Hindiba, döktügü tohumlariyla çogalir. Hindibanin yapraklarinda inülin ve birtakim sekerler; köklerinde inülin, seker ve intybus adli madde bulunur. Tadi eksi, acimsi olsa da sagliga çok yararli körpe yapraklari toplanip sebze olarak pisirilir ya da çigken salatalara konularak yenir. Bitkinin kazik kökleri sonbaharda topraktan sökülüp kurutulur. Taze kökündeki sütle dag sakizi denilen bir tür sakiz yapilir.
Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Tüm bölümlerinin tibbi etkileri güçlü olan hindibanin bedene yararli olanetkileriyle bunlardan yararlanma yöntemleri söylece özetlenebilir:
• Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.
• Istah açicidir.
• Idrari söktürür.
• Kani temizler.
• Müshil etkisi vardir.
Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin sonbaharda topraktan sökülen kökü parçalanarak gölgede kurutulur. Kuru kök parçalarindan 2-3 tatli kasigi alinip suda kaynama noktasina kadar isitilip sonra ates kisilarak 15-20 dakika daha isitma sürdürülür. bitkiler.gen.tr Böylece hazirlanmis olan dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilebilir.
• Ayrica bedende olusan yangilari azaltir.
Bu etkisini saglamak için de, bitkinin topraküstü yesil bölümleri ezilerek yara lapasi hazirlanir ve yangili yerlere distan uygulanir.