Böğürtlen reçeli için malzemeler
1 kg. böğürtlen
1 kg. toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı tereyağı
-İhtiyaca göre 1 bardak su
Böğürtlen reçeli tarifi
Elinizdeki böğürtlenleri şeklini bozmadan dikkatlice yıkayın.
Yıkadığınız bu böğürtlenleri derin bir tencereye alıp önce 1 kat böğürtlen koyun, üzerine 1 kat da üzerini kaplayacak şekilde toz şeker ilave edin. Bu işlemi elinizdeki böğürtlenler ve şekerler bitene kadar devam ettirin.
Malzemeleri tencereye hazırlama işlemini isterseniz geceden yapıp sabah pişirmek için dinlenmeye bırakın, isterseniz gün içerisinde pişirecekseniz hazırlayıp en az 6 saat bekledikten sonra pişirin.
Pişirme kısmına geldiğinizde ocağın ateşini öncelikle kısıkta açın. Pişirmeye başladığınızda önceden hazırladığınız malzemeniz suyunu salmadıysa suyu da ekleyebilirsiniz. Eğer biraz dahi olsa su varsa suyu eklemeyin. Çünkü kıvamını bozma ihtimaliniz vardır.
Pişirirken reçelin üzerinde oluşacak köpüklenmeyi engellemek için bir kaşık tereyağını da tencerenin içine ekleyin. Köpüklenmeleri genel olarak tahta ya da delikli bir kaşıkla malzemelerin üzerine çok bastırmadan toplayabilirsiniz.
Reçel gözle görülür bir kıvam tuttuğunda ocağın ateşini harlandırın. Bu şekilde 5-10 dakika daha reçelinizi kaynatın.
Ocağı kapatmadan son 10 dakika önce böğürtlen reçelinizin içerisine yarım kaşık limonu da ekleyin. Malzemelerin bitkiler.gen.tr iyice iç içe geçmesi için tencereyi havaya kaldırıp hafif sağa sola ittirerek karışmasını sağlayabilirsiniz.
İyice kaynadıktan sonra ocağın ateşini kapatın. Böğürtlen reçelinizi cam bir kavanozun içerisine alıp ters bir şekilde saklayabilirsiniz. Ters şekilde koymak reçelinizin raf ömrünü uzatacaktır.