Fundagillerdendir. Ana vatanı Çin olan ve birçok türü bulunan Açelyalar 1800’lü yıllarda Avrupa’ya getirilmiş ve değişik türleri üretilmiştir. Koyu yeşil yapraklarının üstünde kış mevsiminde veya ilkbaharda bol bol açan çiçekleri kırmızı ile pembenin her tonunda olur. Bazen iki renk taşıyan çiçekleride bulunmaktadır. Çiçek açma dönemi bitip de bitki dinlenme aşamasına geçince, yeni bitki üretimi için saksısı uygun biryere alınır. Açelyalar kış mevsiminde ve çiçek açmaya başladığında satışa sunulur. Bitkiyi satın alırken içerisinde çok sayıda gonca bulunmasına dikkat edilmelidir.
Açelyaların üretimi; çiçek açma dönemi bittikten sonra bitkinin yarı odunsulaşan sürgünleri yaz mevsiminde kesilip bunlardan çelik elde edilir. Bu çelikler nemli toprağa dikilip, yeni bitki elde edilir.
Açelyaların Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:
Toprak: Açelya bitkisi kireçsiz ve asit karakterli toprakları sever. Bu nitelikteki topraklara, yaprak çürüntüsü ile kaba dere kumu karıştırılması bitkiye yararlı olur.
Su: Açelya suyu çok sever. Haftada bir kez yapraklarına su püskürtülmelidir. Ancak sulamada ve yaprak ıslatmada kulllanılacak suyun kireçsiz ve mümkünse yağmur suyu olması bitkiye yararlıdır.
Işık: Bitki yarı gölge yerleri sever. Üzerine doğrudan bitkiler.gen.tr gelen güneş ışığı karşısında bırakılmalıdır.
Sıcaklık: Serin ortamları yeğleyen Açelyalardan en iyi sonuç 10-18 derece olan yerlerde alınır. Bu nedenle serin yerlerde tutulmalıdır.
Gübre: Açelya bitkisi yetiştirilirken, ilkbahardan sonbahara kadar, bitkiye haftada bir kez standart sıvıgübre verilir.
Saksı Değiştirme: Bitkiye bir yıllık işlemi uygulandığından saksı değişimine gerek yoktur