Bir zamanlar, balkonlarımızın baş tacı olan küpe çiçekleri zamanla yetiştirilmemeye başladı. Geleneksel olan küpelere biraz emek verildiği taktirde karşılığını fazlasıyla vermektedir.
Küpe çiçeklerinin üretilmesi ile ilgili genel bilgileri vermeye çalışacağım.
Fam: Onograceae
Cins: Fuchsia L.
Küpe çiçeklerinin tropik Afrika’da doğal olarak yetişen 100 türü vardır. Genellikle çalı bazende küçük ağaç büyüklüğünde olurlar. Bunlardan en çok Fuchsia X hybrida’nıın saksı çiçeği olarak üretimi yapılır.
Küpe çiçekleri terminal çeliklerle üretilir. Anaç bitkilerden fazla çelik alabilmek için sürekli kısa gün şartlarında ve 15o C sıcaklıkta tutulur.
Çelikler serada köklendirme ortamına dikilir. Ortamın ısıtılması köklendirmeyi çabuklaştırır. 15o C gece sıcaklığında sislemeyle 10-14 günde köklenir. Bütün yıl yetiştiriciliğe uygun olduğu için çelikler istenilen zamanda alınır.
Köklenen çelikler 12 cm. lik saksılara dikilir. Ortamın gözenekli ve iyi geçirgen olması gerekir. Saksılanmış fideler 17o C gece sıcaklığında bir süre kısa gün şartlarında büyütülür. Sürgünler 6-7 boğum olduklarında 4 boğum üzerinden uçları alınır. Yan sürgünlerin gelişmesi teşvik edilmiş olur.
Uç alındıktan 4 hafta sonra çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmek için gene 17o C gece sıcaklığında yastıklara uzun gün koşulu uygulanır. Uzun gün bitkilere 21 gün süre ile 4 saat ilave aydınlatma ile sağlanır. Fazla uzun gün uygulama bitkilerin bitkiler.gen.tr uzun ve tepelerinin ağır olmasına neden olur. Bu nedenle 21 gün sonunda çiçek açıncaya kadar tekrar kısa gün şartları uygulanır. İlk uzun gün uygulamasından sonra bitkiler takriben 50 gün içinde çiçekler açarlar. Büyüme ve gelişme için en uygun gece sıcaklığı 15-18o C dir.
Küpelere bütün yıl çiçek açtırılabilir. Fakat en iyi ilkbahar ve yazın çiçek açarlar.
En yaygın zaralıları; beyaz sinek, trips ve afitlerdir.