Gülgiller familyasindan; Karadeniz’in dogu kiyilarinda da yetisen bir çali veya 6 metre kadar boy atan, kis aylarinda yapraklarini dökmeyen bir bitkidir. Çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Meyvesi zeytin büyüklügündedir. Salkim halinde toplanmislardir.
Taze yapraklarinda seker, tanen, kalsiyum oksalat ve prülaurasin adli bir glikozit vardir.
Faydalari:
Sinirleri yatistirir. Bronsitte sikayetleri giderir. Öksürügü keser. Spazm giderir. Aybasi gecikmelerinde de kullanilir
Kullanilisi:
Taze yapraklarindan taflan suyu hazirlanir. Yapraklarini dökmediginden yilin hemen her mevsiminde toplayip kurutmak mümkünsede en uygun olani Mayis-Eylül aylari arasinda toplanip kurutulmasidir. Taze yapraklari zehirli oldugundan kulanilmaz. Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir.
Uyari:
Taze yapraklari ve çekirdekleri zehirlidir.